Predstavitev monografije slikarja Jožeta Cente
  • Pretekli dogodek

Predstavitev monografije slikarja Jožeta Cente

Vljudno vas vabimo na predstavitev monografije akademskega slikarja Jožeta Cente v Rokodelski center v četrtek, 13. februarja 2014, ob 18. uri.

Ob tej priložnosti bo umetnik orisal svoj pogled na razvoj lastnega likovnega izraza in na družbeno vlogo likovne umetnosti. Vsebino monografije bodo predstavili: avtorja besedila Janez Mesesnel in Marjana Dolšina ter Jože Levstek, župan Občine Ribnica, ki je izdajo monografije finančno omogočila.

V prostorih Rokodelskega centra bo na ogled tudi priložnostna razstava umetnikovih del, predvidoma do 23. marca 2014.

Jože Centa (1934) se je rodil 15. marca 1934 v Dvorski vasi pri Velikih Laščah. Potem, ko je del svoje mladosti preživel v Hrovači pri Ribnici in obiskoval gimnazijo v Kočevju, se je posvetil študiju slikarstva na ljubljanski akademiji, ki ga je leta 1960 zaključil pod mentorstvom Gojmirja Antona Kosa. Po študiju se je zaposlil kot likovni pedagog in se s poučevanjem ukvarjal vse do upokojitve leta 1992. V tem času se je nemalokrat znašel tudi v vlogi ilustratorja.

Njegovo neprekinjeno ustvarjanje zadnjih šest desetletij se je zaokrožilo v številčno zavidljiv, vendar pomanjkljivo dokumentiran opus, saj umetnik nastalih del ni nikoli sistematično beležil. Motivno je v prvi vrsti zavezan krajinarstvu in je v želji po beleženju izsekov iz slovenske pokrajine, v katerih je prepoznal tudi določeno etnološko vrednost, večino svojega prostega časa izkoristil za slikanje v naravi. Različnih slikarskih srečanj po Sloveniji in bližnji tujini se je udeležil več kot štiridesetkrat in tam nastale krajine, ki so se jim pridružila še ateljejska tihožitja in portreti, pred občinstvo postavil na več kot dvajsetih samostojnih razstavah v različnih slovenskih galerijah.

Poleg iskanja svojega osebnega izraza, ki ga je kljub kratkim pobegom v likovno govorico modernizma trdno zasidral v osebno občutenem in impresionistično izvedenem realizmu, je velik del svojega angažmaja vložil tudi v družbeno dejavno delo. Najprej kot ustanovitelj, idejni in strokovni vodja likovnih srečanj Janko Trošt v Ribnici (1979−1983), kasneje se je lotil organizacije slikarskih srečanj Trubarjevi kraji v Velikih Laščah (1983−2001). Njegovo prizadevanje je bilo opaženo in nagrajeno z Urbanovo nagrado Občine Ribnica (1983), nagrado zaslužnim sodelavcem Kulturno-umetniškega društva Primož Trubar Velike Lašče (1990) in Priznanjem Občine Velike Lašče za izjemne dosežke na področju kulture (2011).

Izid monografije spremlja manjša priložnostna razstava, ki poskuša osvetliti nekoliko manj poznano, drznejšo plat Centovega ustvarjanja in jo postavlja v jukstapozicijo z njegovimi najbolj tipičnimi deli, ki ob pogumnih zamahih čopiča še vedno ohranjajo tradicionalno pripovedno vsebino.

Marjana Dolšina

18:00:00 – 20:00:00

Fotografije s predstavitve 13. 2. 2014

2024 © Rokodelski center Ribnica. Izdelava spletnih strani: Kreativna tovarna | Piškotki

Grb O.r.
Logo Ministrstvo Za Kulturo Rs
Logo Las Ppd Vert 1
Lasinzastave Logo Mali
Cgp Kohezijska Politika Logotipi Posamezni