MEDNARODNI MUZEJSKI DAN 2023 (18.5.)

Galerija Miklova hiša v sklopu Mednarodnega muzejskega dne organizira DELAVNICO CIANOTIPIJE ZA OTROKE in PORTRETNO FOTOGRAFIRANJE S TEHNIKO MOKREGA KOLODIJA.

DELAVNICA CIANOTIPIJE ZA OTROKE IN MLADOSTNIKE:

 

Kdaj: 18.5.2023 od 15.00 do 17.00

Kje: v Rokodelskem centru Ribnica

Za koga: otroke in mladostnike stare od 8 do 14 let

Cena: brezplačna delavnica

Prijave: Zaradi omejenega števila mest so prijave na delavnico obvezne. Prijavo pošljite na galerija@rc-ribnica.si (ime in priimek udeleženca ter mail in telefonsko številko starša/skrbnika).

 

8

 

Cianotipija je ena najstarejših fotografskih tehnik, pri kateri s pomočjo sončne svetlobe ustvarimo posebne, modro obarvane fotografije. Za zabavno in kreativno delo ne potrebujemo fotoaparata, temveč le dobro idejo in predmet ali rastlino zanimivih oblik, ki jo položimo na podlago in tako ustvarimo svetlobni odtis, ki ga imenujemo fotogram.

Cianotipijska delavnica za otroke in mladostnike je primerna za mlade ustvarjalce, ki jim lahko na aplikativni način prikažemo eno najstarejših fotografskih tehnik, katere značilnost je tisk v modri barvi. Gre za povsem nenevaren postopek, ki se ga lahko izvede na različnih medijih oz. podlagah (papir, steklo, tekstil) in potrebuje le sončno svetlobo ter izpiranje s tekočo vodo. V uvodnem delu delavnice se bodo otroci seznanili s postopkom cianotipije, v nadaljevanju pa se bomo odpravili na bližnji travnik, kjer bodo nabrali predmete, ki jih bodo na delavnici odtisnili s pomočjo cianotipije. Ob povratku bomo v zatemnjenem prostoru na papir s čopiči nanesli tekočo emulzijo, posušili papirje, nanje položili izbrane predmete ter jih izpostavili sončni svetlobi in na ta način ustvarili svetlobni odtis — fotogram. Po uspešni ekspoziciji bodo otroci printe izprali pod tekočo vodo in jih posušili. Otroci se bodo na delavnici seznanili tudi s principom Camere obscure, ki je osnova za vsa razmišljanja o fotografiji še danes.

PORTRETNO FOTOGRAFIRANJE S TEHNIKO MOKREGA KOLODIJA:

 

Kdaj: 18.5.2023 od 17.30 naprej

Kje: v Rokodelskem centru Ribnica

Za koga: posameznike ali družine

Cena: cena posamezne fotografije je objavljena v spodnjem ceniku

Prijave: prijavo pošljite na galerija@rc-ribnica.si (navedite ime in priimek naročnika ter velikost želene fotografije)

Po prejemu prijave vam bomo poslali okvirno uro fotografiranja.

 

7

 

Mokrokolodijsko fotografiranje na stekleno ploščo je unikaten fotografski postopek iz leta 1851, s katerim bo fotograf z lesenim fotoaparatom (mehovko) ovekovečil vaš individualni ali skupinski portret. Fotografiranje bomo v primeru stabilnega vremena izvedli zunaj pred Rokodelskim centrom, v nasprotnem primeru pa v notranjih prostorih. Naročniki bodo prejeli original fotografijo na steklu in digitalizirano različico. Fotografije lahko naročite v dveh velikostih: 13x18cm in 18x24cm.

 

CENIK:

Fotografija v velikosti 13x18cm + digitalizirana fotografija ….. 50€

Fotografija v velikosti 18x24cm + digitalizirana fotografija ….. 70€

 

2024 © Rokodelski center Ribnica. Izdelava spletnih strani: Kreativna tovarna | Piškotki

Grb O.r.
Logo Ministrstvo Za Kulturo Rs
Logo Las Ppd Vert 1
Lasinzastave Logo Mali
Cgp Kohezijska Politika Logotipi Posamezni