Del Likovne zbirke Galerije Miklova hiša predstavljajo umetniška dela javnega značaja, ki se nahajajo na območju Ribnice in njene okolice. Ribniška dolina je obogatena s številnimi javnimi skulpturami, ki so pretežno nastale v času Likovnih srečanj in so s tem postale del galerijske zbirke. Tovrstnim skulpturam pa se pridružujejo tudi spomeniki NOB, ki so nastali kot pričevanje tedaj prevladujoče ideologije, zidne poslikave, ki nagovarjajo s pročelij javnih objektov, kiparski portreti vidnih posameznikov, ki so prispevali k razvoju in napredku Ribnice (Park kulturnikov) ter tudi vsa tista umetniška dela, katere postavitev je spodbudila zasebna iniciativa (pred podjetjem Riko Hiše in na kompleksu Škrabčeve domačije).

Umetniška dela, ki so nastala v drugi polovici 20. in začetku 21. stoletja so zaznamovana z imeni priznanih slovenskih ustvarjalcev različnih generacij in slogovnih usmeritev. Skulpture kažejo na pestrost preteklega likovnega dogajanja v Ribniški dolini ter predstavljajo pomemben segment v soustvarjanju javnega prostora v Ribnici in njeni okolici.

Fotografije umetniških del iz Ribnice in njene okolice so bile predstavljene na razstavi z naslovom Iz mesta (5. 5. 2016 – 5. 6. 2016) v Galeriji Miklova hiša.

Kustosinja razstave: Polona Lovšin

Avtor fotografij: Marko Glavač

14
TANE JARM, JAKOB PETELIN GALLUS, 1982, PARK KULTURNIKOV V RIBNIŠKEM GRADU

Fotogalerija

2024 © Rokodelski center Ribnica. Izdelava spletnih strani: Kreativna tovarna | Piškotki

Grb O.r.
Logo Ministrstvo Za Kulturo Rs
Logo Las Ppd Vert 1
Lasinzastave Logo Mali
Cgp Kohezijska Politika Logotipi Posamezni