Fb In Ig #3(13)
  • panojska razstava

PETKOVA GALERIJA – 50.obletnica ustanovitve (panojska razstava)

Likovno razstavna dejavnost ima v Ribnici pestro zgodovino, ki sega od spontanih in ljubiteljsko naravnanih začetkov do vedno bolj profiliranega in strokovnega pristopa, ki je omogočil umestitev Ribnice na zemljevid prepoznavnih slovenskih likovnih centrov.

V letošnjem letu obeležujemo 50. obletnico ustanovitve Petkove galerije, ki je od leta 1972 naprej delovala v pritličju ribniškega gradu in velja za prvi namensko urejen razstavni prostor v središču Ribnice. Petkova galerija, ki je svoje ime dobila po fotografu, vojnemu fotoreporterju in znanemu ribniškem rojaku Jožetu Petku, je sprva delovala pod okriljem ribniškega muzeja, v nadaljevanju pa je njeno vodenje prevzela tedanja kulturna skupnost. V začetnem obdobju je razstavni program galerije temeljil predvsem na predstavitvah ljubiteljskih ustvarjalcev, postopoma pa se je začel usmerjati tudi k priznanim in uveljavljenim slovenskim akademskim umetnikom, s čimer je prva ribniška galerija vztrajno pridobivala na kakovosti in prepoznavnosti.

Galerijski prostor v Petkovi galeriji je bil kljub premišljeni arhitekturni zasnovi prilagojen predvsem muzejskim, ne pa tudi likovnim standardom. Nenehno prisotne težnje po obsežnejšem in primernejšem galerijskem prostoru so se uresničile konec osemdesetih let, ko se je razstavni program iz Petkove galerije skoraj v celoti preselil v takrat zasilno prenovljeno pritličje Miklove hiše. Pridobitev novega, ustreznejšega galerijskega prostora je pomenila dokončno vzpostavitev kontinuirane ter strokovno vodene galerijske dejavnosti v ribniški dolini, katere začetke beležimo prav z odprtjem Petkove galerije.

 

KOLOFON:

Kustosinja razstave: Ana Pucelj

Avtorica besedila: Ana Pucelj

Oblikovanje: Mateja Leban

2023 © Rokodelski center Ribnica. Izdelava spletnih strani: Kreativna tovarna | Piškotki

Grb O.r.
Logo Ministrstvo Za Kulturo Rs
Logo Las Ppd Vert 1
Lasinzastave Logo Mali
Cgp Kohezijska Politika Logotipi Posamezni