ADRIJAN PRAZNIK: ČISTA ŠPEKULACIJA

Izdelek Brez Naslova (5)

ČISTA ŠPEKULACIJA

Adrijan Praznik se v Galeriji Miklova hiša predstavlja s serijo slik na platnu, nastalih v zadnjem ustvarjalnem obdobju. Slike velikih dimenzij z začetka umetnikove kariere so zamenjali manjši formati, ki se lahko sestavijo v kompozicije mnogoterih možnosti. Podobe superjunakov, filmskih pošasti in »pin-up« deklet, ki so razkrivale umetnikovo navezanost na čas odraščanja, so nadomestile pretežno monokromne površine, s poudarkom na teksturi barve, ustvarjeni z uporabo pleskarskih valjčkov z vzorcem. Če so teorije abstrakcije v preteklosti govorile o osvobajanju iz ujetništva podobe, o univerzalnih vrednotah in o čistem izrazu, je umetnikov pristop k abstrakciji popolnoma drugačen. O svojem delu ne razmišlja zgolj v kontekstu umetniškega ustvarjanja in umetniškega trga, marveč v širšem družbenem kontekstu. Umetniško delo obravnava kot stranski produkt v procesih njegove produkcije in reprodukcije, ki vse bolj določajo materialno in pomensko vrednost umetniškega dela. V svoji špekulativni praksi ustvarja predmete, ki se izdajajo za slike, v upanju, da se znajdejo digitalizirane na spletu. Čista špekulacija obstaja v prekarnem prostoru med pristno individualnostjo umetnikovega ustvarjanja in totalno dematerializacijo umetniškega dela. Zdaj je mogoče vse!

Kustos Jure Kirbiš se je odzval povabilu Galerije Miklova hiša, da med avtorji, ki so v letu 2013 sodelovali na razstavi novih diplomantov in magistrov slovenskih likovnih akademij po izboru Jadranke Plut in Borisa Beje, za samostojno predstavitev pet let kasneje izbere enega. Iz odlične skupine v sestavi Suzane Brborović, Andree Knezović, Klemna Zupanca, Pile Rusjan, Kaje Urh, Gašperja Capudra, Nine Čelhar, Gregorja Maverja in Adijana Praznika je k sodelovanju povabil slednjega. Povabil ga je zaradi risb, ki jih Adrijan redno objavlja na Facebooku, ki pa niso del pričujoče razstave. Galerija Miklova hiša se od leta 2000 z vsakoletnimi razstavami umetniških del študentov slovenskih likovnih akademij v slovenskem prostoru postavlja kot institucija, ki podpira umetniško rast in mlajšim ustvarjalcem odpira možnost uveljavitve.

Adrijan Praznik (1988, Ljubljana) je leta 2016 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, smer slikarstvo, pri mentorju mag. Žigi Karižu in somentorju dr. Tomislavu Vignjeviću. Prejemal je štipendijo Mestne občine Ljubljana za nadarjene študente ter prejel nagrado Akademije za likovno umetnost in oblikovanje za posebne umetniške dosežke v akademskem letu 2011/2012. Razstavljal je na številnih skupinskih in samostojnih razstavah doma in v tujini (Češka republika, Bosna in Hercegovina, Grčija, Italija, Nemčija, ZDA) ter bil na umetniških rezidencah v Rigi in Berlinu. Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije ga je leta 2015 nagradilo z delovno štipendijo za perspektivne umetnike. Njegova dela so del zbirk Imago Mundi Luciano Benetton Collection in Mednarodnega grafičnega likovnega centra. V letošnjem letu je zaključil izobraževanje na Šoli za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti.

Avtor besedila: Jure Kirbiš

ODPRTJE RAZSTAVE

2022 © Rokodelski center Ribnica. Izdelava spletnih strani: Kreativna tovarna | Piškotki

Grb O.r.
Logo Ministrstvo Za Kulturo Rs
Logo Las Ppd Vert 1
Lasinzastave Logo Mali
Srrs Logo Mali